
Tipuri de iluminat in care suntem experti
- Iluminatul rezidenţial
- Iluminatul spaţiilor de birouri
- Iluminatul în retail
- Iluminat arhitectural
- Iluminatul de faţadă
- Iluminatul industrial
- Iluminatul public
- Iluminat de emergenţă
Referitor la scopul corpurilor de iluminat dintr-o casă, acestea sunt pentru iluminatul general, care luminează toată încăperea (de obicei sunt instalate în tavan), lumină punctuală sau de accent care scoate în evidenţă anumite obiecte corpuri de mobilă sau pentru a lumina doar un anumit spaţiu – spoturile instalate pe rafturile unei biblioteci, lampa de lângă fotoliul pentru citi,t dispozitivele care luminează scarile şi lumina ambientală care se foloseşte pentru a da o anumită atmosfera unei încăperi.
Când instalezi corpurile de iluminat, trebuie să ţii cont că trebuie să ai o lumină adecvată tipului de încăpere şi tipului de activitate pe care o desfăşori în aceasta.
Astfel, în bucătărie vei avea mai multe corpuri de iluminat datorită numarului mare de puncte de interes şi al activităţilor desfăşurate. Blatul bucătăriei, adică punctul de lucru, trebuie luminat separat – de exemplu, prin spoturi aşezate deasupra lui imediat sub mobila suspendată. De asemenea, de o lumină separată are nevoie şi zona de gătit efectivă: aragazul sau plita. Dacă masa se ia tot aici, atunci această zona va fi scoasă în evidenţă printr un corp de iluminat suspendat.
După ce ai asigurat lumina generală in living, delimitează zonele principale ale încăperii. În zona unde citeşti, foloseşte o lumină caldă cât mai apropiată de cea naturală, o lampa ajustabilă, ca să îi poţi schimba poziţia. Potrivită pentru living este şi lumina de ambient pe care o poţi folosi când vizionezi un film. Pentru a scoate în evidenţă anumite elemente de decor, cum ar fi un tablou, foloseşte lumina de accent. În acest caz, sursa de lumină nu trebuie să fie neaparat vizibilă, ba chiar poţi crea efecte spectaculoase poziţionând lampa sau spotul în spatele obiectului pe care vrei să-l scoţi în evidenţă.
În baie, sursele de lumină nu sunt aşa de numeroase dar nu te limita doar la una singură. Pentru bărbierit sau aplicarea machiajului este recomandat să completaţi iluminatul general cu iluminatul dedicat. Cea mai bună metodă de iluminare a unei oglinzi este de sus şi de pe ambele laturi. Iluminatul oglinzii trebuie să proiecteze lumina pe faţă, pentru a elimina toate umbrele. Cada sau duşul pot fi şi ele luminate printr-o lumină difuză specială pentru spaţii cu umezeală.
În dormitor, lumina trebuie să fie neaparat caldă şi de preferat cu reglator de intensitate. Foloseşte lămpi cu lumină mai puternică de o parte şi de alta a patului pentru citit, De asemenea, pot exista lumini accent pe fotografii sau tablouri. Dacă în dormitor există birou, dressing, masă de machiaj, acestea trebuie luminate separat.

Iluminatul în birouri este foarte important, nu numai că trebuie să fie asigurată o lumină corespunzătoare ci şi tipul de lumină, culoarea spectrului luminos trebuie să fie optime.
Cel mai important aspect care înglobează toate cele de mai sus, este nivelul de performanţă şi concentrare a angajaţilor:
- Temperatura de culoare 6500 K – lumină rece – performanţele în cele 8 ore de lucru se menţin la nivel ridicat însă există riscul ca după aceste ore petrecute la birou să apară câteva migrene;
- Temperatura de culoare 4000 K – lumină naturală – cea mai indicată din punctul nostru de vedere, ajută personalul să se menţină la un nivel de concentrare şi performanţă optime;
- Temperatura de culoare 2700 K – lumina caldă – nu este indicată în astfel de medii, recomandarea noastră este ca acest tip de temperatură de culoare să fie adoptată doar în momente de relaxare totală.
O teorie în general acceptată ar fi ca magazinele de retail să fie cât mai strălucitoare posibil, astfel încât produsele să fie vizibile. Însă, un iluminat puternic și uniform nu este atât de eficient pe cât s-ar crede. Nu doar că aduce risipă de energie electrică, dar cercetările în domeniu subliniază faptul că nu conduce în mod special la maximizarea timpului petrecut de către clienți în magazin și nici a vânzărilor.
Contrastul este cheia pentru a atrage atenția clientului, iar crearea unui joc de zone luminoase și întunecate reprezintă cea mai bună practică. Contrastul nu doar că evidențiază anumite produse, mai mult de atât subiecții cercetării afirmă că iluminarea contrastantă face ca aceștia să se simtă mai confortabil și să-și mărească percepția. Motivul din spatele acestui lucru este rolul pe care lumina îl joacă în crearea atmosferei și cum afectează starea emoțională a persoanelor. Prin urmare un design bun de iluminat pentru retail va avea nu doar efecte benefice din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al vânzărilor.
Iluminatul arhitectural are rolul să scoată în evidenţă forma unei clădiri, sau să şi evidenţieze, să „ofere culoare”.
Cel mai bun lucru de care beneficiezi atunci când optezi pentru corpuri de iluminat arhitectural care functionează cu sistem LED este că primeşti mult mai multă lumină. SistemulLED reprezintă o soluţie elegantă şi economică pentru iluminatul arhitectural de exterior, oferind lumină puternică la costuri reduse.
Iluminatul faţadei, grădinii, poate fi decorativ pentru a pune în evidenţă caracteristici plăcute care nu se văd în cursul zilei, dar şi funcţional, pentru orientare. Putem pune în valoare detalii arhitecturale ale faţadei cu ajutorul proiectoarelor cu led, iar pentru iluminatul teraselor, aplicele cu led sunt cea mai bună soluţie. Pentru alei, putem folosi corpuri de iluminat cu led încastrate în paviment sau pitici cu led.
Tavanul înalt, suprafețele extinse, ferestrele puține la număr și numeroasele rafturi înalte sunt câțiva dintre factorii de care trebuie să ții cont atunci când alegi iluminatul potrivit într-o fabrică sau într-un spațiu industrial.
În spațiile industriale și în fabrici se folosește cu precădere iluminatul cu LED, deoarece este mult mai eficient din punctul de vedere al energiei și al costurilor pe termen îndelungat. Însă, atunci când vine vorba de alegerea tipului de iluminat, spațiul și poziționarea corectă a corpurilor de iluminat joacă un rol important.
Culoarea tavanului și a pereților influențează în mare măsură intensitatea luminii dintr-o fabrică. Culorile deschise și albul, în general, sunt o opțiune mai bună decât culorile închise, deoarece reflectă mai bine lumina. Iar asta înseamnă că pot fi folosite becuri cu un număr mai mic de lumeni, care au consum scăzut de energie. Totodată, unele becuri cu LED permit reglarea fluxului luminos, adică scăderea sau creșterea în intensitate a acestuia.
E important de reținut că lumina nu trebuie să fie prea puternică, deoarece poate influența productivitatea angajaților și capacitatea lor de concentrare. O soluție potrivită este folosirea unor becuri cu mai multe diode LED și cu sistem de lentile care ajută la împrăștierea luminii.
Temperatura de culoare este un alt criteriu important când vine vorba de alegerea tipului de iluminat industrial. Aceasta poate avea un impact major nu doar asupra vizibilității, ci și asupra productivității.
Sunt recomandate becurile LED cu o intensitate luminoasă cuprinsă între 4000K și 5000K. În acest interval se află becurile cu lumină rece, care sunt potrivite pentru spațiile de lucru deoarece nu produc disconfort vizual și creează un mediu de lucru productiv.
În fabrici există mai multe zone diferite, fiecare cu particularitățile sale în ceea ce privește sursa de lumină potrivită.
Culoarele dintre rafturi trebuie iluminate cu corpuri de iluminat liniare sau cu tuburi cu LED, montate paralel cu rafturile. Dacă sunt montate perpendicular, se va crea o atmosferă întunecoasă.
În cazul în care spațiul interior al fabricii este deschis, fără multe rafturi, sunt recomandate surse de iluminat circulare sau plafoniere pătrate, care emit lumina în întreaga încăpere.
Pentru bancul de lucru este recomandată lumina rece, deoarece oferă claritate ridicată și sporește confortul vizual al angajaților. Pot fi folosite corpuri de iluminat adaptabile care pot fi ajustate în funcție de unghiul de distribuție luminoasă și de intensitatea luminoasă necesară. Iluminarea impecabilă a zonei de lucru este esenţială pentru operaţiile dificile.
Sursele de iluminat nu trebuie să fie poziționate mult prea departe una de cealaltă, deoarece vor crea o atmosferă întunecoasă și vor exista zone insuficient luminate. În schimb, în cazul în care sursele de iluminat sunt prea apropiate una de cealaltă, vor exista zone unde lumina va străluci mult prea puternic. Poziționarea surselor de iluminat trebuie calculată în funcție de spațiul disponibil și de tipul de lumină necesar.
În spațiile industriale și în fabrici pot fi folosite o serie de surse de iluminat cu LED, de la proiectoare, la corpuri de iluminat liniare, spoturi, tuburi sau lămpi.
Serviciul de iluminat public, conform Legii serviciului de iluminat public, nr.230 din 7 iunie 2006, face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea acțiunilor și activităților de utilitate publică și de interes economic și social general desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, sub conducerea, coordonarea și responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în scopul asigurării iluminatului public.
Acesta cuprinde iluminatul rutier, pietonal, arhitectural și ornamental al comunelor, orașelor și municipiilor.
Denumit si iluminatul zonelor deschise, este partea sistemului de iluminat de urgență destinată reducerii riscurilor de panică în situații de beznă totală deci în întuneric total cauzat de o avarie sau un accident ce afectează principala rețea de energie electrică ce asigură în mod obișnuit iluminatul.
Scopul sistemului de iluminat anti panică este acela de a asigura siguranță în evacuarea incintei de către ocupanții acesteia sau de a asigura calea către rutele de evacuare prestabilite.
Sistemul de iluminat împotriva panicii, parte a iluminatului de securitate, are rolul de a evita panica și să asigure nivelul de iluminare care să permită persoanelor să ajungă în locul de unde calea de evacuare poate fi identificată.
Sistemul de iluminat împotriva panicii impune în spații cu suprafață mare și cu multe persoane realizarea unui nivel de iluminare de minim 10% din nivelul de iluminare normat pentru iluminatul general, dar nu mai mic de 20%.
Această valoare a iluminării se poate realiza cu mai multe corpuri amplasate corespunzător pe seama unei dimensionări similare cu cea pentru sistemul de iluminat normal din spațiul respectiv.